Geld besparen

Er kunnen altijd situaties ontstaan dat je snel over een som geld moet beschikken en dan is wellicht geld lenen een goede optie. Heb je minder haast, dan kan je er meestal beter voor kiezen om geld te sparen, immers "geld lenen kost geld". Sparen is niet altijd makkelijk aangezien het afhankelijk is van het verschil tussen je inkomsten en uitgaven. Geld besparen is gelukkig wel vaak relatief eenvoudig mogelijk en daardoor kan je weer sneller sparen.

In dit artikel gaan we dan ook verder in op het begrip besparen en geven we concrete voorbeelden hoe dit vaak mogelijk is. Voordat je hier concreet mee aan de slag gaat, is het altijd verstandig om inzicht te krijgen in je uitgaven patroon. Als het goed is kan je eenvoudig nagaan wat je inkomsten zijn, maar de uitgaven is vaak wat lastiger en dan met name de kosten voor levensmiddelen, kleding, e.d. Maak om te starten een balans op van een gemiddelde maand. Hier inzicht in krijgen zorgt er misschien voor dat je je bewust wordt dat je meer dan gebruikelijk geld uitgeeft in de supermarkt, of misschien koop je wel heel vaak nieuwe kleding. Inzicht, bewustwording en veranderen.. zo eenvoudig kan het zijn.

Besparen op vaste kosten

Geld besparen op kosten als voeding is misschien wel het moeilijkste. Je hebt toch elke dag eten nodig en je wil natuurlijk ook gezond en afwisselend eten. Kijk je naar de kosten van kleding, dan kan het voordeel opleveren om online te shoppen (aanbiedingen) e/o gebruik maken van cashback sites (bepaald percentage terug ontvangen op je rekening). Of misschien heeft de kringloop winkel ook wel iets leuks liggen. Kosten voor uitstapjes e.d. kunnen ook behoorlijk oplopen, maar niet alle uitjes hoeven veel te kosten. Besparen op vaste kosten is misschien wel het makkelijkste. Het is dan alleen nodig om goed te kijken naar een beter aanbod en daarvoor kan je dan weer vergelijkingswebsites voor gebruiken. Onderstaande de meeste besparende:

  • Energievergelijker - Een gemiddeld huishouden is 150 euro per maand kwijt voor gas en elektriciteit. Koopwoning eigenaren kunnen overwegen besparende investeringen te doen zoals zonnepanelen of een warmtepomp. Maar in elk geval kan het voordeel opleveren om kritisch te kijken naar je huidige contract. De kans is groot dat het goedkoper kan.
  • Providervergelijker - Hoeveel betaal je per maand voor internet, tv en telefoon? Misschien heb je wel geen alles in één pakket en dat is vaak toch de meest voordelige optie. En heb je wel zoveel mb download snelheid nodig of 200+ tv zenders? Vergelijk eens de internetproviders en pak de beste deal. Ga voor een jaar contract en kijk na een jaar nog eens. En ja, het kost wat moeite om al je mobiele apparaten weer opnieuw in te stellen, maar als je honderden euro's per jaar kan besparen...?
  • Telecomvergelijker - De kosten voor een mobiel abonnement is vaak onnodig hoog en dan vooral als er een nieuwe smartphone bij in zit (waar je elke maand voor betaald). Vaak kan het goedkoper door mobiele providers met elkaar te vergelijken en te kiezen voor alleen het aantal bel minuten en mb's wat je echt nodig hebt.

Loterijen

Heel veel mensen doen elke maand mee met minstens één loterij en eigenlijk is dat best logisch. Niet deelnemen en de kans om miljonair te worden is wel heel erg klein. Daarnaast is het gewoon leuk en spannend (wie droomt er niet af en toe van om veel geld uit te kunnen geven). Maar is het nodig om met 4 loten deel te nemen aan de Postcode loterij. Terug gaan naar een enkel lot zal best veel besparen. Daarnaast is de winkans erg klein te noemen. Als we kijken naar de 7 Nederlandse loterijen, dan is het verschil in de winkans sowieso groot te noemen. Maak gebruik van de loterijenvergelijker om hier inzicht in te krijgen. Je zal ook zien welke loterijen er 50% of meer afdragen aan goede doelen en welke er meer dan 15% "schenken".

>> Terug naar het nieuwsoverzicht