Geld Lenen taboe in Nederland

Het blijkt dat Nederlanders liever niet hun omgeving laten blijken dat ze geld lenen.

Eén van de grootste kredietverstrekkers in Nederland heeft een enquête gehouden onder 1000 respondenten om er o.a. achter te komen hoe er gedacht wordt over geld lenen. Op de eerste vraag "heeft u een lening" geeft slechts 36 procent hier een bevestigend antwoord op. Echter als er wordt doorgevraagd naar een eventuele hypotheek, rood staan bij de bank, gekochte producten op afbetaling, e.d. dan blijkt ruim 70 procent toch geld te lenen. Heeft het dan te maken met onwetendheid of is geld lenen taboe in Nederland. Een anonieme enquête is natuurlijk toch wat anders dan over geld praten met je vrienden of familie. Het heeft er alle schijn van dat het zowel onwetendheid is als taboe om er over te praten. Als we kijken naar de onwetendheid dan is er de laatste tijd best veel veranderd wat dit gedeeltelijk verklaart. Sluit een mobiel abonnement af met een smartphone van 250 euro of meer en er is eigenlijk al sprake van geld lenen. Dat rood staan bij de bank geld kost weet iedereen wel, maar toch zien veel mensen dit niet als geld lenen.

W.b.t. de taboe is er ook een verschil tussen de verschillende leenvormen te benoemen. Een huis kopen middels het afsluiten van een hypotheek vindt vrijwel niemand vreemd, maar structureel maximaal rood staan dan weer wel. En zou je graag je buren vertellen dat je op vakantie kan gaan dankzij een een voordelig afgesloten lening? Wat dit alles betreft is de stelling "Geld lenen taboe in Nederland" wat te kort door de bocht.

Uit de enquête is ook gebleken dat rond de derde van de ondervraagden nooit een lening zullen afsluiten. Hierin is wel een verschil tussen mannen en vrouwen te noemen, aangezien mannen eerder zeggen een lening af te willen sluiten dan vrouwen.

Lage rente

Het is jammer dat de gehouden enquête slechts eenmaal gehouden is. De kans is namelijk groot dat een jaar of tien geleden (toen de rente nog veel hoger was), er meer een taboe ruste op geld leningen. Inmiddels is er sprake van een lage rente en kan het best handig zijn om bijvoorbeeld een persoonlijke lening af te sluiten om een nieuwe auto te kunnen kopen. Moet je je dan schamen als je een mooie auto voor de deur hebt staan die is gefinancierd tegen een rente van 4,4 procent? Taboe of niet, eigenlijk zou iedereen er goed aan doen om elkaar in de waarde te houden. Er is niks mis met een geld lening, mits het verantwoord is.

>> Terug naar het nieuwsoverzicht