Kopen op afbetaling

Het kopen op afbetaling is onder veel consumenten erg populair. Het betekend dat je de betaling van een product over meerdere termijnen kan verspreiden. Veel online winkels, postorderbedrijven bieden deze mogelijkheid aan. Echter ook bij het kopen van een nieuwe auto of CV-ketel is kopen op afbetaling vaak mogelijk.

Op het moment dat je een product koopt op afbetaling, dan spreek je met de verkoper af binnen welk termijn je de koopprijs en rente afgelost dient te hebben. Tevens wordt er afgesproken wanneer de periodieke betalingen plaatsvinden en met welk bedrag. Het aflosbedrag bestaat uit een deel aflossing van de lening en voor een deel uit de rente. De maximale rente is door de overheid bepaalt en bedraagt 15 procent (voor auto's is de maximale rente iets lager). Dit percentage is hoog te noemen, maar consumenten mogen al "blij" zijn met de bemoeienis van de overheid. In het verleden kwamen namelijk rente percentages rond de 25 procent voor.

De populariteit van kopen op afbetaling is logisch. Bij een online winkel of postorderbedrijf gaat het vaak om relatief lage bedragen, waardoor de kredietverstrekker makkelijker groen licht geeft. Een wasmachine kapot en geen geld op de spaarrekening? Dan is het wel heel verleidelijk om er gebruik van te maken. Het aflostermijn lekker lang spreiden en het maandbedrag is ook wel te overzien.

Laten we eens kijken wat één van de grootste postorderbedrijven te bieden heeft:

Kopen op afbetaling bij Wehkamp

Wehkamp biedt z'n klanten twee verschillende "leenvormen" aan, die eigenlijk wel heel erg veel op elkaar lijken:

gespreid betalen

  • Kies je producten
  • Kies bij het afrekenen voor "gespreid betalen met je balansrekening"
  • Wehkamp bekijkt of je in aanmerking komt voor gespreid betalen
  • Ontvang je producten
  • Daarna bepaal je of je de balansrekening in 1x betaalt zonder kredietvergoeding of gespreid in maandelijkse termijnen (14% rente)

geld lenen (va 150 euro)

  • Kies in Mijn Wehkamp voor Geld lenen
  • Kies het gewenste bedrag en je ziet gelijk wat het maandbedrag wordt
  • Aanvraag wordt beoordeeld en na goedkeuring staat het bedrag de volgende dag op je balansrekening.
  • Daarna bepaal je of je de balansrekening in 1x betaalt zonder kredietvergoeding of gespreid in maandelijkse termijnen (14% rente)

Voorbeeld balansrekening

250 euro kredietbedrag. Duur van overeenkomst is 39 maanden, 14% debetrente (jaarlijks). Termijnbedrag p/m 8 euro. Totaal te betalen 307,84

Saldozeker

Openstaande saldo verzekeren met Saldozeker. Openstaande saldo wordt afgelost bij werkloosheid, arbeidsongeschiktheid of overlijden. Saldo zeker is niet meer mogelijk om af te sluiten.

Voor en nadelen kopen op afbetaling

Het voordeel van kopen op afbetaling is natuurlijk het gemak. Je kan een product kopen en gelijk financieren. De kredietverstrekker lijkt daarbij makkelijker akkoord te gaan voor een financiering dan de bank. Kopen op afbetaling is zelfs mogelijk bij een negatieve BKR registratie. En dat brengt ons gelijk op het grote nadeel. Het is namelijk lang niet altijd verantwoord om er gebruik van te maken. Het kan dan wel om lage termijn bedragen gaan, maar de hoge rente maakt het dat je veel meer betaald dan het product waard is. (En het gekochte product verliest ook nog eens zijn waarde / afschrijving).

Het is altijd aan te raden om goed te kijken naar het rentepercentage bij kopen op afbetaling. Is de rente hoger dan 5 procent, dan is het voordeliger om een persoonlijke lening of doorlopend krediet af te sluiten bij een goede kredietverstrekker. Nog beter is het natuurlijk om te sparen, maar dit zal niet altijd een mogelijke optie zijn...

>> Terug naar het nieuwsoverzicht